Tort boisko piłkarskie

Dziś obiecane zdjęcia i przepis na tort w kształcie boiska piłkarskiego :) Na urodzinach Bliźniaków zrobił on furorę także bardzo polecam tego typu torty, bo są naprawdę bardzo efektowne. Jeśli chodzi o przygotowanie to sam tort: biszkopt i kremy, nie sprawił mi większego problemu, niestety lukier plastyczny już tak. I choć tort wyszedł smaczny i wszyscy się zachwycali jego wyglądem, to prawdę mówiąc 4 godziny poświęcone na przygotowanie samej masy plastycznej mocno zniechęciły mnie do kolejnych prób. Choć znając siebie prędzej czy później znów skuszę się na zrobienie tego typu tortu ;)

tort boisko

Zapraszam na przepis i zdjęcia :)

Biszkopt – przepis pochodzi stąd

5 jaj

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajmy cukier i po jednym żółtku. Powoli dodawać wymieszane i przesiane wcześniej mąki – cały czas mieszać najlepiej używając miksera na niskich obrotach. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez 30-40 minut (lub do suchego patyczka) – piekłam z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i wraz z tortownicą upuścić go na ziemię  z wysokości ok 60 cm (najlepiej położyć na podłodze koc lub ręcznik). Następnie wstawić z powrotem do wciąż nagrzanego piekarnika i tam dać mu ostygnąć.

Ja zrobiłam tort z podwójnej ilości składników – piekłam go 40 minut w prostokątnej blasze o wymiarach ok. 38×26 cm.

Krem do przełożenia biszkopta – baza kremu pochodzi stąd

serek mascarpone 250 g

śmietanka kremówka 125 ml

25 g cukru pudru

1 op. śmietan fix

Śmietankę wraz z Śmietan fix-em zmiksować (używam tej samej końcówki co do ubijania jajek) dodając cukier puder. Na koniec powoli dodawać serek mascarpone.

Ja zrobiłam dwa takie kremy. Dodałam do nich owoce: do jednego zmiksowane wcześniej truskawki i ok 50 ml gęstej galaretki truskawkowej – takiej jeszcze w formie płynnej, ale już letniej. Do drugiego kremu dodałam zmiksowanego banana.

tort

Przed położeniem kremów blaty biszkopta nasączyłam wodą z cytryną.

Krem maślany (przepis stąd):

1 kostka masła

szklanka cukru pudru

1 łyżeczka mleka

Wszystkie składniki zmiksować (masło musi być miękkie). Posmarować tort po wierzchu i po bokach, gdyż na tej masie lepiej trzyma się lukier plastyczny (podczas krojenia nie oddziela się brzydko).

Lukier plastyczny – przepis stąd

80 dag cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżeczki glukozy (do kupienia w aptece lub spożywczaku)

50 ml wody

barwniki spożywcze

Tego przepisu opisywać nie będę, bo go NIE POLECAM! Zrobiłam wszystko wg. instrukcji i uważam, że w takich proporcjach w jakich podano NIE MA SZANS na ugniecenie tego – nasza masa była twarda jak kamień, a jeszcze mieliśmy połowę cukru pudru, której nie zdążyliśmy dodać (cukier dodaje się stopniowo). Masa była sztywna i krucha, nie dawała się rozwałkować. Po posmarowaniu blatu olejem jak radzi autorka przepisu lukier nie chciał się od niego odkleić – zdrapywaliśmy go nożem. Nie wiem co poszło nie tak, bo robiliśmy dokładnie tak samo jak w przepisie. A jednak nam doprowadzenie masy do stanu używalności zajęło… 4 godziny! Po ułożeniu wierzchniej warstwy (która i tak nie przykryła rogów, ale to dlatego że trudno było to rozwałkować), mieliśmy masę problemów z przygotowaniem ozdób – linii i bramek, które również wciąż się kruszyły i nie chciały kleić do ‚murawy’. Jednym słowem ten przepis do wielka porażka, a fakt że tort wyglądał jak wyglądał to kwestia naprawdę dużej pracy jaką włożyliśmy (głównie mój Mąż) w przygotowanie tej masy.

Wiem, że przepis ten ma wiele zwolenniczek, jednak myśmy musieli go mocno zmodyfikować, żeby w ogóle z masy dało się cokolwiek zrobić. Także jeśli kiedykolwiek w przyszłości zdecyduję się na zrobienie masy lukrowej na pewno skorzystam z innej receptury! (Agnieszka polecała mi  i pewnie tego przepisu spróbuję)

Gdy już udało się połączyć wszystkie składniki… wyglądało to tak:

tort

tort

(na torcie ułożone były z czekoladowych literek imiona Chłopców i cyferki 2 – literki kupne, dr Oetker ;)

Największą furorę u Chłopców zrobiła jednak lukrowa piłka…

2

915

Proces malowania :) Mąż używał czarnego barwnika spożywczego i mojego pędzelka od eyelinera ;))

Po obliczeniu cen wszystkich składników koszt tortu to około 65 zł (dla 20 osób i jeszcze został kawał tortu). Do tego jakieś 5 godzin pracy (4 na sam lukier!) i masa nerwów i stresu (również przez tą cholerną masę). Jednak dla takiego efektu było warto, choć czy podejmiemy się ponownie? Pewnie tak :P

  • ewanka

    Robi wrażenie :-) teraz już wiem jak się robi ta masę :-)

  • http://www.facebook.com/asiaromotowska Asia Romotowska

    z przykrością muszę stwierdzić, że zniechęciłam się tą masą plastyczną i pewnie takiego tortu nie zrobię, tym bardziej że nie wytrzymałabym coś lepić przez 4 godziny i do tego jakby mi nie wychodziło :( ale Wasz tort wygląda super! Podziwiam za cierpliwość i determinację :)

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Ja też się zniechęciłam. Ale złość przechodzi i myślę, że jeszcze spróbuję z innym przepisem, bo zachwyty gości naprawdę nas podbudowały i zrekompensowały cały trud i nerwy :)

  • Ewa mama Osinka

    Rewelacja wygląda fantastycznie!!!! A ja poszłam na łatwiznę i kupiłam (nawet 2) torty.

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Ja rok temu też. Ale w tym roku się zawzięłam i zrobiliśmy. Samo pieczenie i kremy jest tak proste, że już chyba sama będę zawsze robić :) Tylko nie wiem czy z tą masą dam radę, czy po prostu będę kremem przykrywać :)

  • agula

    Piękny tort! :)

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Dziękuję :)

  • eveleo

    BRAWA DLA WAS !!!!!!!!! ja bym się chyba rozwiodła przez ten tort z nerwów lub odwołała imprezę, jesteście bardzo opanowani !

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Hihi, uwierz niezłe wiązanki leciały przy gnieceniu tej masy :D

  • karlitka.blogspot.com

    kochana wielkie brawa :D co do przepisu z kotlet. tv to przy pierwszym torcie była strasznie twarda ale dodałam masła i wyszedł plastyczny za drugim razem wyszła miękka ale krucha …. ;-)

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Dzięki :) No mnie przepis z kotleta ewidentnie nie przypasował. Następnym razem skorzystam z innego ;)

  • http://niejedno.pl/ Agg

    Niby nie jest trudne, a nie każdemu wychodzi. Trzeba trafić na ‚swój’ przepis ;)

  • gosia

    Gratulacje Kochana dla Was bo efekt jest doskonały!!!!!! Moj Tomek ma urodziny w tym samym dniu co Wasi Chlopcy i dlatego przepraszam,ze nie jestem tego dnia w kontakcie z Toba tak jakbym chciala. Waszym Super Chlopakom zycze wszystkiego co najlepsze, mnostwo zabawy, radosci i Waszej milosci:)

  • Karolina

    Hej super tort, mam zamiar zrobić taki sam mojemu dorosłemu mężczyźnie na urodziny ;) Zastanawia mnie jednak ta mała piłeczka na środku tortu jak ją zrobiłaś? i jakim cudem wyszły Ci takie równe „łatki” na piłce? Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu:)

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Wiesz piłkę robił mój Mąż. Najpierw ulepił kulkę, jeszcze zanim wyschła wykałaczką zrobił kontury łatek. Potem moim pędzelkiem od eyelinera (umytym ;) malował czarnym barwnikiem łaty :)

  • Karolina

    Dziękuję za poradę, mam nadzieję że mój tort wyjdzie taki piękny jak Wasz :)