Domowej roboty biszkopty dla dzieci

Znaleźć dobre biszkopty dla dzieci graniczy u nas z cudem. Dobre oznacza bez konserwantów, barwników, spulchniaczy, jakichś E… i innego cholerstwa. No dobra… raz, czy dwa kupiłam Chłopcom biszkopty w sklepie ekologicznym, ale 9 zł za paczuszkę, która znika w tempie ekspresowym to dla mnie jednak przegięcie. Jako, że niedawno zostałam szczęśliwą posiadaczką Maty do pieczenia makaroników i ciastek z Tchibo

biszkopty dla dzieci

postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i upiec biszkopty samodzielnie!

Skorzystałam z przepisu znalezionego TU.

Składniki:

100 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

70 g cukru

Wykonanie jest bardzo podobne do przygotowania zwykłego biszkopta – takiego jak na tort. Z białek ubij sztywną pianę. Powoli, używając mniejszych obrotów miksera dodawaj cukier, a następnie żółtka oraz wymieszane i przesiane wcześniej mąki. Gotowe!

biszkopty dla dzieci

Teraz wystarczy tylko ułożyć ciasto na blasze – z zachowaniem odstępów. Mnie posłużyła do tego wspomniana wcześniej mata silikonowa, która sprawdziła się RE-WE-LA-CYJ-NIE: czysto, wygodnie, bez rozlewania ciasta. Ciasto nakładałam łyżką i prawdę mówiąc żałowałam, że nie posiadam TEGO urządzenia, ale i tak poszło całkiem nieźle ;) Ostatnią porcję ciasta zabarwiłam na niebiesko – barwnikiem, który kupiłam do masy cukrowej :) Pamiętajcie jednak, że to są sztuczne barwniki więc dla kilkumiesięcznych maluchów chyba niekoniecznie się nadają – decyzja należy do Was :)

niebieskie biszkopty

Biszkopty piekłam ok 12 minut w temperaturze 170 stopni, ale najlepiej po prostu pilnować i gdy ciastka zaczną się rumienić wyjąć je z piekarnika. Z powyższych proporcji udało mi się upiec 70 biszkoptów. Wyszło tanio, pysznie i zdrowo, bo ze składników które znam – ja użyłam tych, które miałam w domu, ale spokojnie możecie zastosować składniki ekologiczne.

biszkopty dla dzieci

Domowe biszkopty dla dzieci przygotowałam przy użyciu

Silikonowej maty do makaroników i ciastek z kolekcji Słodki Świat Wypieków Tchibo

(722 Posts)

  • Marta

    Chętnie wypróbuję dla Córki, a da siebie te kolorowe b wyglądają slodko!!

  • Kruszynka

    Ale pyszne takie biszkopciki, muszę zrobić, bo uwielbiam !

  • Ewa

    Zrobiłam. Wyszły pycha :)

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Cieszę się :)

  • magda

    witam . czy gdybym chciała upiec te biszkopty bez cukru to czy wyrosną?

    • http://niejedno.pl/ Agg

      Nie mam pojęcia :) Może spróbuj pierwszą partię upiec bez cukru, jak nie wyjdzie, to do reszty dorzucisz i będą z cukrem :)

  • ewa

    A gdyby tak dać tylko mąkę żytnią lub razową a zamiast białego cukier brązowy? Wyjdzie? Uda się? :-)

  • natka

    witam, czy te biszkopty mają wyjsc takie bardziej kruche czy mięciutki bo jak ostatnio robiłam je wyszły mi suche ?